Twitter blir mer intressant, ju fler man följer

En tanke slog mig – jag har Twittrat ett tag nu (följ mig på Twitter) men egentligen inte förstått vad det varit bra för. I veckan slog tanken mig: ”Åhh, en ny dag, det ska bli kul att få Twittra lite”.

Jag har sedan dess grubblat lite på min tanke och tillsammans med ett inspirerade  och intressant besök på jobbet idag av Ulrika Rudqvist från Goodold slog jag huvudet på spiken.

Twitter blir först intressant när man:

Följer många
Om du inte följer några på Twitter händer det inget. Simple as that. Om du kommer över en viss gräns – börjar det hända något varje gång du loggar in. Jag följer ungefär 20 personer – varav 10 är väldigt aktiva. Då blir det intressant. Det kan vara svårt att samla ihop en skara intressanta personer att följa, men troligtvis har en vän tipsat dig om Twitter. Vilka följer din vän? Någon du känner? Någon du tycker verkar intressant? Följ dem du också!

Är ständigt uppkopplad
Ovan nämnda Ulrika nämnde att det är en betydligt äldre målgrupp som använder Twitter än exempelvis Facebook. Äldre personer har oftast arbete. Dessa personer är uppkopplade 8 timmar om dagen genom sitt arbete. De har möjlighet att slänga ett öga på Twitter då och då under dagen – och Twittra, retweeta och svara på andra löpande under dagen när ett ämne fortfarande är aktuellt. Att svara på något som någon skrev för 8 timmar sedan känns fånigt – eftersom de troligtvis hunnit skriva en handfull nya saker och då har det andra blivit gammalt  till stor del för att Twitter inte trådar och kopplar ihop diskussioner.

Förutsättningarna att lyckas och trivas med Twitter är enligt mig:

  • Följ personer. En del av dessa kommer att följa dig.
  • Köp en iPhone eller motsvarade för att kunna Twittra ”offline”.
  • Ha Twitter i bakgrunden, på ex. arbetet.
  • Retweeta
  • Kommentera till andra
  • Se till att hamna på Twittrares listor och/eller skapa egna listor. Exempel på listor kan vara listor som innehåller personer som bor på samma plats, jobbar inom samma bransch eller företag – eller bara personer som är extra intressanta.
  • Omnämn andra genom @användare, ex. ”Idag åt jag lunch med @raskidaski” eller ”@användare1 ska du med @användare2 och mig till starta eget-seminarier? #startaeget” – det gynnar Twitter och vi svenskspråkiga användare som faktiskt är en bråkdel av den totala Twittersfären.
  • Och sedan sist, om möjligt märk dina ämnen med en tagg, som jag gjorde ovan  genom #startaeget. En del taggar är mer vanligt förekommande än andra. En del är vanligt förekommande än andra och kan faktiskt länka ihop samband. Nackdelen är väl att det inte riktigt fungerar med åäö och andra specialtecken – något som vi får hoppas Twitter löser.

Att fatta Twitter är svårt, det krävs tid och tålamod. Att samla ihop en skara för att skapa ett aktivt Twitter är också svårt. Lyckas du får du ett socialt och givande nätverk  med personer av samma intressen som dig – du sätter själv ribban!

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.