Coca-Colas hemliga recept läckt – men vad innehåller det egentligen?

Tydligen har Coca-Colas hemliga recept läckt ut enligt DailyMail. Men vad innehåller Coca-Cola egentligen, nedan har jag gett mig på en översättning på svenska.  – i den mån jag kunnat. Receptet nedan ger ~11,35 liter (24 pints).

1211_468_1000

Grundreceptet till basen

1. Vätskeextrakt (notera ej växtextrakt) av kokabuske – ~5,32 g. Detta är alltså knark, Wikipedia skriver följande om Kokabusken:

Kokabuske (Erythroxylum coca) är en art i familjen kokaväxter. Arten kommer ursprungligen från Sydamerika, förmodligen från Peru och Bolivia. Där har det bland ursprungsbefolkningen sedan århundraden funnits en vana att tugga kokablad för att exempelvis lättare klara tungt arbete och höga höjder. Denna vana finns också bland arbetare i gruvor i samma område. Bladen har en mättande effekt, fungerar uppiggande och ökar syreupptagningsförmågan. Kokabladen tuggas även vid ceremonier och fester, till exempel bröllop. Det är framförallt quechua och aymaraindianer som använder koka i rituella sammanhang.

2. Citronsyra ~88,72 ml. Följande skriver Wikipedia om Citronsyra, inga roliga grejer med andra ord:

Citronsyra är förhållandevis stark för att vara en karboxylsyra och används därför även som rengöringsmedel, exempelvis vid rengöring av badkar och toaletter. Den används även till att ta bort rost från stål. Inom fotograferingen så har citronsyra använts som konserveringsmedel i vissa framkallare, för att avlägsna den gulslöja som kan uppstå vid framkallning med pyroframkallare och vid tillverkning av klorsilverpapper för att dessa ska bli hållbarare. Inom livsmedelsindustrin används citronsyra som surhetsreglerande medel med E-nummer 330.

3. Koffein ~29,57 ml. Koffein känner de flesta av oss till som innehåll i kaffe. Jag har tidigare bloggat om 20 förvånande fakta om kaffe. I vilket fall så skriver Wikipedia följande om koffein:

Koffein är en bitter vit kristallin xantinalkaloid som fungerar som en psykoaktivt centralstimulerande drog och ett milt vätskedrivande medel hos människor och andra djur.

4. Socker okänd mängd.

5. Vatten ~9,46 l.

6. Limejuice ~0,94 l.

7. Vanilj ~0,30 dl.

8. Karamell ~42,52 g, eller mer för färgsättning. I grund och botten smält socker.

Och den hemliga ingrediensen

Och nu till den hemliga ingrediensen 7X, här ska 44,36 ml av blandningen nedanför användas till 18,92 liter blandning av ingredienserna ovan.

1. Alkohol ~236.58 ml. Alltså troligtvis etanol, den alkohol som används i spritdrycker.

2. Apelsinolja ~1 ml. Detta är otäcka saker, Wikipedia skriver följande om Apelsinolja:

Apelsinolja är en eterisk olja, ett rengöringsmedel som ofta förekommer i t.ex. simhallar. Oljan kan användas till det mesta som att rengöra räcken till att rensa avlopp. Oljan är till viss del gjord på apelsin. Den har en frän doft.

3. Limeolja ~1,5 ml. Tillhör också den otäcka sorten, används ofta för utvärtes bruk, t.ex. vid fotbad.

4. Muskot(nöt)olja ~0,5 ml. Hittade en  källa med en del info om muskot och dess oljeextrakt:

Mörknar, tjocknar och får terpentinlukt när luft kommer till och oljan oxideras. Dock fungerar oljan själv som antioxidant för andra ämnen genom att sänka deras oxidationshastighet. En av orsakerna till muskotnötens popularitet på 1500-talet, innan den blev pestmedel, var att den inte bara dolde stanken och smaken av ruttet kött, utan faktiskt också hejdade förruttnelsen.

5. Koriander ~0,25 ml. Följande skriver Wikipedia om Koriander:

I Kina trodde man att koriander gav evigt liv.

6. Neroli ~0,5 ml. Detta verkar vara saften (nektar?) från blommande Pomerans-träd, snarlik apelsin, men mycket bittrare och kryddigare smak.

7. Kanel ~0,5 ml

Se så! In i köket/labbet – och lycka till!

15 svar på ”Coca-Colas hemliga recept läckt – men vad innehåller det egentligen?”

 1. Konstiga utlåtanden om ingredienserna. Varför skulle citronsyran och fruktoljorna vara ”otäcka saker”?! Citronsyra köper var och varannan husmor i kryddhyllan på Konsum för saft- och syltkok. Oljorna är de som finns i skalet på citrusfrukter.

  Det otäckaste här är väl snarast allt socker.

 2. Neroli är sedan 1500-talet en självklar ingrediens i de välluktande vatten som föregår dagens eau de cologne. Namnet sägs vara efter en italiensk prinsessa av Neroli norr om Rom som på 1600-talet brukade parfymera sina handskar med oljan och gjorde den populär vid bl. a. det franska hovet. Den bästa oljan kom från Rom, den näst bästa från Provence. Doften ansågs vara afrodisiakisk och blev sedermera det främsta kännetecknet för prostituerade i Italien.
  Farmakopéerna
  Oljan blev officinell i svenska farmakopéns femte upplaga (1817), försvann och togs åter in i den tionde (1925). I elfte och sista upplagan (1946) användes den åtminstone som doft- och smakförbättrande ämne. 1964 års nordiska farmakopé tog inte med den. Officinell i USA under 1880- och 90-tal (U.S.P. 1880).
  Framställning Vattendestillering eller ångdestillering av nyplockade blommor, som idealt ska vara nyutslagna men inte helt; fullt utslagna blommor får en skämd lukt under den korta transporten medan knoppar luktar för grönt. Bäst blir doften om inte hela blomman utan endast kronbladen används. 0,1-1 % av blomvikten erhålls som eterisk olja. 1 kilo blommor ger ungefär 1 gram olja

 3. Både Muskot och Koriander är droger , användes förr i tiden (även i vissa fall numera)för att frambringa rus . Hade kunnat utveckla och berätta mer , men timmen är sen så google får upplysa mer 😉

 4. OK. Det här är ORIGINAL receptet, som användes när coca cola kom ut. DETTA innehöll koka extrakt och alkohol och intogs för ”medicinskt” bruk. Dagens recept har inget koka extrakt eller alkohol i sig! Då skulle det ju inte få säljas!

 5. Skiter i vilket älskar coca-cola speciellt till en fet bakfylla med en kebab m,mmmm så får det innehålla va fan som helst ^^

 6. Det Vätskeextrakt från kokabusken som idag används är urlakat och innehåller inget kokain. När Coca-Cola skapades var det dock lite annat med det och man kunde då uppleva en liten uppiggande effekt. Har för mig att Coca-Cola skapades just som en ersättning till Coca-vin under alkoholförbudet eller något sådant, och då var det just den svaga koka-effekten man ville åt. Men så är det alltså inte längre.

 7. Cocacola har ALDRIG innehållit Citronsyra, utan Fosforsyra (H3PO4)
  Sen glömde du: Ammoniaksulfitprocessen för att skappa sulfitammoniaksockerkulör som är syrafast.

  Jobbat på Pripps Bryggeri

 8. Pingback: 22/6 |
 9. Hej!

  Vatten , socker ,Muskot, Koriander ,Kanel ,Apelsin,Lime,Vanilj , Alkohol och Koffein finns i köket.
  Allt kan användas!

  Sedan är det du själv som väljer om du vill använda det som drog eller ej, BRUKA eller MISSBRUKA.

  Om du dricker för mycket vatten kan du också bli vatten-förgiftad! 🙂

  Vad är problemet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.