OGLE-2005-BLG-390Lb, en planet lik vår

Nu har forskare funnit en planet som är lik vår planet, enligt Aftonbladet. Det framgår inte för mig vad som är likt med planeterna genom Aftonbladets artikel. Planeten är döpt till OGLE-2005-BLG-390Lb och krestsar kring en röd dvärg.

OGLE-2005-BLG-390Lbs vikt är fem och en halv gånger större än jorden och har en yttemperatur på omkring 220 minusgrader. Det tar tio år för planeten att kresta kring sin sol.

Efter närmare efterforskning visar det sig att det är ESO som funnit planeten via ett nätverk av teleskop. Planeten är inte lik jorden, utan det är den planet som man funnit som är mest lik jorden. ESO skriver i en artikel att planeten troligtvis har en tunn atmosfär. Dess bergiga yta ligger troligtvis täckt djupt under frusna hav. Egentligen är den mer lik en stor version av Pluto.

OGLE-2005-BLG-390Lb

Artikel:
ESO: It's Far, It's Small, It's Cool: It's an Icy Exoplanet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.