Ditt hem är ditt hjärta

Ditt hem är din fristad, ditt skydd från omgivningen, ditt eget land, där du är du. Platsen där du trivs och känner dig trygg.

Jag älskar min lägenhet, jag trivs där som fisken i vattnet. Rom byggdes däremot inte över en natt, och det gjorde inte min lägenhet heller. Det tog ungefär ett år för mig att få min lägenhet att bli det den blev. Här är mina tankar.

Soffa

En central roll i min lägenhet är min skinnsoffa. Det är en bit av 60-talsdesign, av italienska Tobia Scarpa.

Soffan i ett hem är en rastplats där man kan vila upp sig efter en lång dag, när det är för tidigt för sängen. Här sitter man och läser, studerar eller tittar på TV. Det är en social mötespunkt för fester eller filmkvällar. En soffa kräver ett soffbord. Soffborden skall ha lediga ytor, men inte stå helt tomma. Vetenskapliga tidskrifter på ett soffbord tyder på allmänbildning.

Elektronik

Elektronik är stelt, plastigt men ändå inne samtidigt som det kan förestöra harmonin. Våga placera levande ting nära in på dessa robotar. En grön krukväxt eller två är guld värt. Det gör det möjligt att andas. Växterna får gärna vara stora och överflödiga, men ändå bestämda och inte hängande och inkräktande.

Arbetsplatsen

Arbetsplatsen är ditt levebröd. Det viktigaste är fria ytor, det skall finnas möjlighet till att sprida ut sig och få en överblick över allt man gör. Datorn behöver inte längre vara en vitbeige, klumpig plastlåda med minst lika fula tangentbord och styrdon. Datorn är i dagsläget en del av ditt vardagsrum och står inte längre undanskymd i ett hörn. Tänk på hur den ser ut.

Tavla

Accessoarer i ditt hem är det viktigaste. Det kan vara allt från saker som inte märks vid en första anblick till allt man tar för givet. Tavlor och konst måste passa ihop med din stil. Om du har ett rum inrett i renässansstil skall du också ha sådana tavlor, krokar och gardiner. Om du har en mer modern inredd lägenhet, skall du ha accessoarer enligt den stilen. Finns det inget som passar så gör du din egen konst.

Matta

Det är lätt att köpa en matta, och sedan glömma av den under ett bord eller soffgrupp. Jag personligen uppskattar ett snyggare golv, än en matta. Däremot tycker jag att det kan vara viktigt att täcka över större lediga ytor med till exempel ett fårskinn eller något annat unikt. Det kan bli något mjukt att sitta på, varmt och kittlande under fötterna eller att bara för att titta på.

Det lilla

Det är det lilla som uppskattas mest, först ser du det inte medvetet, men det finns där, kan få dig att le och sedan få dig att skratta när du upptäcker det. Småprylar, som denna myggholk, är underskattat om det hålls i en liten mängd. Bara tre-fyra stycken i en lägenhet. För mycket och det ser stökigt ut.

Hur ser din fristad ut?

4 svar på ”Ditt hem är ditt hjärta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.