Göteborg gör en Jamie Oliver

Jag har länge följt Jamie Olivers TV-program om bättre skolmat i de brittiska skolorna som gick på TV för ett par veckor sedan. Nu gör Göteborgs kommun en Jamie Oliver rapporterar GP:

Förra året använde Göteborgs ungdomsfullmäktige pengar ur sin egen budget till att bjuda alla unga under 18 år på gratis kollektivtrafik under ett dygn. Det var en satsning som inte uppskattades av alla vuxenpolitiker i alla läger.

Ã…rets endagssatsning på bra men billig skolmat lär inte bli lika kontroversiell. Tanken är att Göteborgs 6-15-åringar i de kommunala skolorna den 25 april ska få apelsinstekt kyckling med tomat och ostglaserad pasta till lunch. Ett vegetariskt quornalternativ finns också. Pastan ska förstås vara fullkorn.

Stefan Karlsson, kökschef på stjärnkrogen Fond i Göteborg, står för receptet. Ett antal kostrådsansvariga personer ute i Göteborgs stadsdelar deltar också på resan för att realisera denna lite annorlunda bambadag den sista onsdagen i april.

– Vi vill med den här dagen få igång en diskussion om skolmaten, säger Karolina Berndtsson.
– All skolmat är inte alltid bra överallt. Maten är viktig för att man ska må bra i skolan, säger Zebastian Wangson.

För mig är mat något väldigt viktigt (nej, jag är inte en tjockis), äter jag inte regelbundet och bra mår jag dålig. Jag har insett vikten av en ordentlig och nyttig kost. Jag hade också väldigt tur med maten under min skoltid, de skolor jag gick på var också de skolor som stod för centralköken, så jag slapp den där uppvärmda maten som många fasade för.

Det glädjer mig att Göteborg gör den här satsningen för bättre skolmat. Lycka till Göteborg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.