Ang. TBP-rättegången: Så blir vi kvitt piratkopiering, följ Spotify

spotifyJag hittade ett citat på Adam Eltérs blogg på någon som verkligen förstått det här med fildelning och fick mig osökt att tänka på hur jag agerat. Skivbolagschefen för skivbolaget Songs I wish I had written sa följande i Aktuellt 21.00 den 16 februari:

Jag tror man kan sammanfatta det ganska så väl i att jag hellre har 100 000 lyssnare och 100 köpare än 100 lyssnare och 100 köpare.

Jag har laddat hem en del musik i mina dagar som Internetanvändare, främst för att det är bekvämt att inte gå till en skivbutik. Att köpa via nätet har inneburit väntetider. Jag har väl egentligen inte vågat prova exempelvis Apples iTunes Store.

Enter: Spotify.
Spotify var en revolution för mitt musikanvändande. Jag tänkte jag skulle försöka ge mig på att förklara för- och nackdelar med de olika medierna. Jag vill lyssna på Human med Killers som legat på P3:s Digilista ett bra tag och spelas ganska ofta i radio.

Skivbutik: Kostnad ca 159kr. Lagligt. Det tar mig ungefär 30 minuter till närmaste skivbutik tur och retur.
Nätbutik: Kostnad ca 130kr. Lagligt. Jag får skivan om 2 – 3 dagar.
Radio: Gratis. Lagligt. Jag får troligtvis vänta väldigt lång tid på att få höra den. Om jag har tur spelar dom den i eftermiddag.
Piratkopiering: Gratis. Olagligt. Ekvationen för att räkna ut hur lång tid det dröjer tills jag får den är nedladdningshastighet multiplicerat med filstorlek.
Spotify: Gratis. Lagligt. Direkt! (Jag behöver inte ens vänta på en nedladdning)

Spotify har botat min frestelse från att finna tvivelaktig nedladdning som det bekvämare alternativet. Här har jag ett stort utbud, snabbt, gratis och lagligt. Det är så bra att jag överväger att köpa ett betalkonto hos dem.

Framtiden Tevify
Tänk Spotify för film och TV-serier. SVT Play är faktiskt det närmsta och helt klart mest överlägsna alternativet. Där finns stora delar av SVT:s egna utbud att titta på efter första sändningen. TV4 är där med Replay – dock urusel kvalité. Kanal 5 och TV3 med systerkanaler är också där och testar. Nackdelen är väl egentligen för de som vill se amerikanska TV-serier som sänds i USA måste vänta, ibland i flera månader, på en svensk sändning.

2 svar på ”Ang. TBP-rättegången: Så blir vi kvitt piratkopiering, följ Spotify”

  1. Jag håller med om att Spotify är väldigt bra, synd bara att skivbolagen (som vanligt) inte vet sitt eget bästa och vissa skivbolag har velat avstå. Korkat!

  2. Ja, det är väl en nackdel med Spotify. Men 98% av allt jag söker, hittar jag. Däremot ökar ju faktiskt utbudet dag för dag.

    Det som jag tycker Spotify faktiskt borde göra är att lägga till en liten köpknapp vid den låten som spelas. Klickar du på köp, kommer du till en nätbutik som säljer skivan (kanske till den som har bästa priset) och efter några dagar har du skivan hemma i brevlådan. Det är ett sätt för Spotify att tjäna lite extra samtidigt som jag tror att det kan öka skivförsäljningen.

    Det kommer alltid finnas köpare – en sådan funktion får sådana som alltid vill ha ett plastfodral hemma att kunna komplettera Spotify-utbudet med ”the real thing”. Den andra målgruppen är givetvis impulsköpare.

    Ytterligare en funktion vore ”ladda över till min MP3-spelare”, men givetvis krävs det någon sorts kryptering så att den bara kan spelas i MP3-spelaren och inte spridas vidare. Antingen att låtarna laddas upp med reklamsnuttar eller att man får köpa MP3-spelarerättigheter för några kronor per låt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.