SAOL – trettonde upplagan

Nu kan vi alla skriva ordet blogg utan att någon språkpolis kommer och rättar oss för nu är det med i SAOL. Det var igår den nya utgåvan av Svenska Akademins Ordlista presenterades och där finns substantivet blogg och verbet blogga med. Andra ord som lagts till som man stöter på väldigt ofta är ord som bindningstid som ofta används av telefonförsäljarna i form av: ”Helt utan bindningstid, vi har bara en uppsägningstid”.

Det finns flera exempel på tekniktermer som marknät, chatt, interface och cookie. Men även andra icke-tekniktermer som soffpotatis, soduku och dejt. Fler exempel finns här.

Ett annat ord som platsat är ordet nakenchock, som både Aftonbladet och Expressen missbrukar på heltid. Den sistnämnda tidningen säger sig veta ursprunget av det ordet: Schlagerartisterna i Afrodite är några av dem som starkt bidragit till att ordet slagit igenom. I tävlingen 2002 blev deras minimala kläder omdiskuterade och benämndes som nakenchock i rubrikerna.

Exempel på ord som plockats bort är köpmannamässig (affärsmässig), koafför (frisör) och bemantla (dölja). På SAOL:s webbplats finns fler ord som plockats bort, eller utmönstrats som det så fint heter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.