Ekologiska spårvagnar

Det skall vara ekologiskt, jag har tidigare skrivit om hur bra kaffe är och där lyfte jag fram vikten av att det behöver vara ekologiskt. Var mer kan man gå eko då? Persontransporter.

Helt ärligt är jag lite skraj, speciellt som man ser kurvor som dessa:

global-temperature-and-co2-levels_400x100001

För er som väljer att blunda för verkligheten, förklarar grafen följande: Halten koldioxid (röd kurva) ökar  i atmosfären.  Lufttemperaturen (blå kurva) ökar också i en kurva som är skrämmande lik den blå kurvan. Finns det ett samband? Självklart!

arbetsplats

Och du, titta på väggen bakom din datorskärm. Sätt en röd prick ca 2 decimeter ovanför skärmen. Låt den pricken vara en påminnelse om var den röda kurvan kommer att peka om ungefär 45 år om vi våra utsläpp fortsätter i samma takt som de är i dagsläget. Vågar du ens tänka på hur den blå kurvan kommer att gå och vad det får för konsekvenser?(Översvämningar, ändrade klimatzoner, inga fler vita jular – eller förresten, när var det förresten snö senast på jul i mellersta och södra Sverige?)

Nog om det. Här tycker jag kommer en mycket kreativ och fin lösning på hur man kan kompensera för miljöutsläppen. Jag syftar inte på spårvagnen (det är klart att spårvagnen är miljövänlig) men att låta den köra fram på en vacker grönskande gräsäng istället för en grå och tråkig och meningslös grusbädd som det allt för ofta görs i Göteborg.

grasstram-ed05

grasstram-ed03

grasstram-ed02

grasstram-comp01

grasstram-ed07

Källa (spårvagnarna): Europe’s Grass-Lined Green Railways = Good Urban Design

Läs mer om klimatdebatten på GP:Vi kan inte sitta och vänta , gör något eller låt Göteborg svämma över.

Ett svar på ”Ekologiska spårvagnar”

  1. hejhej, går det bra om jag lånar din bild med diagrammet på koldioxid/temperatur kurvan?
    skulle va bra att ha den till ett skolarbete jag håller på med. självklart kommer källa att skrivas med.
    Mvh Julia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.