Fildelning är inte stöld. Men det är fel.

Det här inlägget inleder jag på något ursäktande vis. Det borde jag inte behöva göra. Jag har rätt.

Jag har aldrig gett mig in i fildelningsdebatten nämnvärt mycket. Det känns lite hopplöst. Jag har inte kunnat sätta fingret på det. Fram tills nu.

Jag satt och läste boken All Marketers are Liars Tell Stories av Seth Godin och det fick min hjärna att snurra. Jag fick lägga ner boken och börja skriva på detta. Det som fick mig att tänka var en del i boken där Seth skriver om ramar i våra världsbilder. En sådan ram som Seth nämner är Filesharing is different from Stealing.

Jag förstår ”rättfärdigandet”. Fildelning och stjäla är inte samma sak.

Jag menar det verkligen. Innerst inne, vi som människor på ett sådant primitivt plan som möjligt. Skala av all form av civilisation och moderniteter hela vägen tillbaka till hjulet och elden. Människans grunddrifter på ett grundstadie. Tänk så. Jag och några kompisar brukade skoja om något vi kallade för reptilhjärnan kom fram när man festar och dricker mycket. Den består av tre F: fylla, föda och fortplantning. Tänk så.

Håll kvar tänket från ovan, så kör vi. Fildelning är något abstrakt. Det går inte att ta på en MP3. Internet är något abstrakt, du kan inte ta på Googles sökmotor. Skulle du kunna tänka dig att köpa något som inte finns? Troligtvis inte, det är en skitkass deal. Det är ungefär som att råka ut för ett Blocket-bedrägeri.

Återigen – kan du stjäla något abstrakt? Nej. Precis som fildelning inte borde kallas för stöld (men det är ändå fel – jag kommer till det).

Tänk reptilhjärnan igen. Lämna inte stadiet med de tre F:en, så kör vi vidare. Dina tankar är abstrakta och dina känslor är abstrakta. De går inte att ta på. Du skulle troligtvis inte kunna sälja dem (såvida du inte är en jäkligt bra storyteller och inte ens då skulle du vara 100% ärlig). Men tänk om någon kunde läsa dina tankar. Veta exakt vad du kände eller funderade över. De mest intima grubblerierna som du vill hålla för dig själv.

Jag vet. Det är inte så troligt att någon kan läsa dem.  Och det är ett urdåligt argument, såvida inte…

…du öppnade upp dig för en vän. I förtroende. Någon du litade på. Väldigt mycket. Du berättar allt helt ärligt. Eftersom det kan vara skönt ibland. Du tror det stannar där. Det gör det inte. Din vän berättar för sina vänner. Din väns vänner bloggar om det, skriver det på Facebook eller på Twitter. Nu vet alla om det. Det känns inte så bra va?

Att ha en MP3 på sin dator. Eller en film. Det är inte så ovanligt. Av all den musik och film som skapas så gör det inte så mycket om individen har en låt eller film eller två. Även om många bäckar blir en flod så är det ganska försumbart. Problemet är något helt annat.

Problemet är när du delar filen. Du ger den inte bara till EN vän som du gjorde före Internet, på ett kasettband eller en diskett. Du massdelar den via ex. torrents, kallblodigt och ogenomtänkt över hela Internet, till vem som helst. Du basunerar ut ”kom och ta gratis musik”. Det är inte ”hej kompis, jag hörde en jättebra låt på radio, jag spelade in den på en kassett till dig så du kan höra”.

Fildelning är inte att dela en upplevelse med någon man känner. Att ge ett kassettband till en vän med en låt inspelad från radio var att dela en upplevelse. Det var att berätta att man har en ny favoritlåt och man i ren vänskap ville presentera artisten för sin vän. Artisten förlorade inget på det. Den fick en ny fan om vännen också gillade låten. Annars hände inget. Kassetten blev så småningom överspelad. Vännen gjorde inte tio kopior och kastade ut dem i ett folkhav som något sorts kassettbandsregn.

Det är enklare med en MP3. Den är abstrakt. Utrymmet den tar upp på hårddisken är en fis i världsrymden. Och om en 1TB hårddisk är världsrymden kostar inte rymden många tusenlappar. Du köper en ny när rymden blir full av fisar.

Din MP3 blir obetydlig. Alla dina MP3:er, även om det är med din favoritartist. Så är den inte värd något. Den tar inte upp någon fysisk plats. Det tar inte upp någon annan plats heller som negativt påverkar din vardag eller ekonomi. Det är lätt att ge bort något som inte kostar dig något. Du blir ju belönad. Folk tycker om dig. Vem vill inte vara omtyckt? Är det inte det reptilhjärnan strävar efter?

I allt det där vimlet av beröm glömmer du nog något. Det här har kostat någon annan något. Artisten. En fantastisk storyteller som lagt ner sin tid och talang för att berätta vad han eller hon känner och tänker. Det mest intima. Och DU blottar artisten precis som din vän blottade dig när du öppnade upp dig i förtroende.

Artister är också människor. Det är superklyschigt att säga så. Nästan så jag vill sudda ut det jag precis skrev bara för att det är så klyschigt. Det är galet talangfulla personer. Men de är människor. Det är svårt att ta till sig.

Anekdot: Jag fick tillfälle att medverka på Grammisgalan 2012. En fantastisk föreställning med mingel, prisutdelning, middag och efterfest med Sveriges bästa artister.

Att visstas i samma lokal med stora idoler som Robyn, Veronica Maggio och Timbuktu var häftigt men samtidigt en ögonöppnare. Här stod vi i samma bar, samma pissoar  (för att inte krascha din världsbild: nej det var inte någon av de tre ovannämnda) och garderobskö. Som en helt vanlig kväll bland vänner. Jag har till och med en suddig iPhone-bild på mig och Robyn.

Blir det mer down to earth än så? Knappast.

Det är det som är stöld. Inte fildelning i sig. Det är stöld att ge bort något som någon annan medmänniska har gjort. Lagt ner tid på. Talang. Känslor. Tankar. Någon som öppnar upp sig för dig för att han eller hon vill få dig att känna något. Ge dig en upplevelse.

Det kanske fortfarande är svårt att se var skadan är skedd? Anti-fildelningslobbyn brukar köra med You wouldn’t steal a car. Det skulle du nog inte göra. Men fildela en bil? Det hade du nog gjort om du kunde. Din kompis köper en Porsche 911. En sådan vill du också ha, men plånboken hindrar dig nog. 800 000kr är inget som de flesta har löst liggandes i sparbössan.

Någon uppfinner ett sätt att fildela Porschen. En Porsche för 800 000kr som du kan få gratis. Utan att stjäla den. Porshen rullar in på torrent-sajten. Du startar ditt torrent-program och vips så står en exakt kopia av bilen som du kan rulla iväg i. Häftigt va? Ja, så häftigt att du låter 10 andra göra en kopia av din bil. De gör likadant.

Porsche har sålt en bil. Fått in 800 000kr. Den summan ska betala material och löner. Det gör den nog för den enda bilen de sålde. Tillkommer gör utvecklingskostnaderna för den modellen. Investeringar i lokaler, utrustning och verktyg. Och vips kostnaden den enda bilen 100 000 000kr att tillverka. Den ekvationen får nog ingen ihop.

Musik eller film kostar inte dig 800 000kr.

Felet är inte bara fildelarnas. Film- och musikindustrin har klantat sig rejält. De säger att fildelning är stöld. De har försökt allt för att stoppa dig från att stjäla något som inte finns. Det är svårt – och svårt att acceptera när någon får betala miljonskadestånd för det.

Spotify har gjort något fantastiskt. De har fattat grejen. De säljer inte musik. De säljer inte något som du inte kan ta på i form av abstrakt musik. De säljer en upplevelse. Upplevelser finns i reptilstadiet. Det ger dig något. Får dig att känna. Även om det är abstrakt.

Artisterna får sina pengar trots att musiken är abstrakt. Biltillverkaren Porsche får ihop sin ekonomi.

Det är det här som anti-piratlobbyn måste inse. De kan inte fajtas mot något som inte går att ta på. Att ta något abstrakt är inte stöld. Men det är fel. Du vill inte betala för något som inte finns. Det vore korkat.

Men du betalar gärna för en upplevelse och känsla. Något som ger dig glädje.

Kommentera gärna nedan eller skriv till mig på Twitter: @raskidaski

3 svar på ”Fildelning är inte stöld. Men det är fel.”

 1. Men vore det inte märkligt om Porshe under flera år skulle ignorera/motarbeta den nya produktionstekniken?

  Men i exemplet ser man också tydligt att bara ett fåtal av kopiorna verkligen skulle handla om förlorad försäljning. Väldigt många skulle vilja göra en kopia bara för att en gång i livet provat ALLA sportbilar.

  Spotify är på det sättet genialt – artisterna som gjort låtarna som faktiskt lyssnas på får betalt inte bara de som köps för att visa upp i skivsamlingen…

 2. Självklart innebär ett fåtal kopior också en förlorad intäkt. Men skadan är inte så stor. Att ta Porsche ur det perspektivet är lite konstigt, det tillverkas inte och säljs en Porsche per album.

 3. Vad som är rätt eller fel är oftast en subjektiv uppfattning – Ingenstans kan författaren av artikeln ovan bevisa att fildelning är fel – Han begagnar sig av en hemsnickrad logik för att bevisföra sitt ställningstagande – Han borde dock beakta följande:

  Upphovsrättens syfte är samhälleligt – den finns inte för att bolag eller kreatörer skall kunna tjäna pengar utan den instiftades i förhoppning om att det skulle stimulera kreatören till större kreativitet och produktivitet till gagn för samhället – Vare sig bolag eller kreatörerna är huvudpersonerna i upphovsrätten – utan allmänheten – Upphovsrätten skyddar ett verk under hela kreatörens livstid plus 70 år idag innan verket tillfaller allmänheten utan att någon lyfter ett ögonbryn längre

  FNs Deklaration om dom mänskliga rättigheter artikel 19 stipulerar – och jag citerar:
  ”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”
  Lägg märke till orden ”utan ingripande….” och ”samt söka, ta emot och sprida information och idéer”
  Det understryker med all tydlighet att upphovsrätten är ett intrång i en mänsklig rättighet som vi har accepterat för att vi övertygades om att det skulle gagna oss alla – Ett löfte som alla har glömt bort idag och som inte har varit värd pappret som upphovsrätten skrevs på – Vi har blivit lurade helt enkelt!

  Upphovsrätten grundades också på tanken att ingen skulle tjäna pengar på en kreatörs verk under en viss begränsad tid – Upphovsrätten hade därmed en klar kommersiell inriktning – Inget företag skulle kunna tjäna pengar på en kreatörs verk utan hans tillstånd – t ex genom att använda musik i en reklamsnutt eller en bild i reklamsammanhang eller masskopiering av CD eller DVD i syftet att sälja dem på marknader eller gatan för underpris – Jag är övertygat om att grundarna av upphovsrätten skulle vrida sig i graven idag när de skulle få reda på hur den missbrukades idag till att kriminalisera 1/4 del av ett lands befolkning vars brott är att de – helt utan intentioner att tjäna några pengar – broderligt delar filer de förfogar över på sina egna hårddiskar med varandra enkom för att några stora bolag på andra sidan Atlanten kräver så

  Lägg också märke till att fildelning inte har några påvisbara offer – Ingen har än så länge kunnat bevisa att fildelare A har skadat kreatören B ekonomisk – Allt vi får är inbillade och imaginära förluster som bygger på en torftig tankekonstruktion – Vi har haft fildelning under mer än ett decennium och fortfarande kan igen bevisa att den har varit till skada för vare sig big business eller våra kreatörer – Det finns inte ens några indikationer på att så är fallet – Tvärtom är de som fildelar också dom största betalande kulturkonsumenter jämförd med dom som inte fildelar och kreatörerna har aldrig tjänat så bra som under fildelningsåren

  Jag finner tanken att ett bolag eller en kreatör kan bestämma över vad miljoner och miljoner människor kan och inte kan göra med det de har på sina egna datorer motbjudande och utan rim och reson

  Jag förvånas över att det faktiskt finns människor som inte själva är kreatörer eller som har egna intressen i branscher som livnär sig på upphovsrätten inte inser att vår civilisation är baserat på uppfinningar – tankar och kultur som producerats av våra förfäder som utan krav på pengar fritt har vidarebefordrats sina verk så att vi kan förbättra och nyttja dem

  Ja – från där jag står – så är något allvarligt fel – inte med fildelningen utan med upphovsrätten – Ge tillbaka vår mänskliga rättighet att åter igen fritt och utan ingripande kunna söka – ta emot och sprida information till gagn för oss alla!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.