Filmsverige rasar – Kass marknadsföring

Svensk film – nej tack!
Nu nobbar svenskarna den inhemska filmen.
– Vi har gjort för medioker film, säger Peter Possne, vd för Sonet film.

Skriver Aftonbladet. Som filmintresserad – även om det dalat av någon underlig anledning – så är det sorligt att läsa om detta. 2005 minskade biobesöken med 12 procent och bland de svenska filmerna totalt 33 procent jämfört med 2004.

Jag vill påstå att biobesök i allmänhet har minskat och det på grund av de höga biljettpriserna. Bara för något år sedan gick jag på bio ett tjugotal gånger per år, under 2005 blev det nog inte mer än fem-sex stycken biobesök. Det beror på kostnaderna. Jag spenderade mer pengar på bio förr – men när biljettpriset börjar närma sig hundrakronorsstrecket är det inte alls lika roligt längre.

Jag vill minnas att det kostade runt 65-70 kronor för bara några år sedan och då kändes det helt okej att lägga den summan. Jag vet att jag spenderade mer pengar på bio förr, men nu när en biljett kostar 95 kronor känns det inte alls lika motiverat. Det är för stunden det räknas när man skall gå på bio, inte långsiktigt. Det bör man ha i åtanke när man sätter ett biljettpris.

Anledningen till att de svenska filmerna har minskat beror på att antal premiärer har ökat och de svenska filmerna tar besökare från varandra påstår Anders Birkeland som producerade Så som i himmelen enligt Aftonbladet.

Peter Possne, vd för Sonet film påstår att det beror på att filmerna inte har hållit kvalité på sistone. Fast där vet jag inte om jag vill hålla med – om det finns mycket skitfilm har jag missat den.

Jag vill påstå att det beror på dålig eller missledande marknadsföring. Filmen Storm prisades av många recensenter, men få såg den. Vad beror det på? Jo, filmtrailern som speglade filmen som en svensk kopia av Matrix-triologin. Filmtrailern visade skinnklädda skådespelare som slogs i Matrix-inspirerade miljöer. Dessa miljöer fanns med i filmen men det var bara en bråkdel av innehållet.

Storm är i själva verket en djup film med mycket psykologiska budskap med massvis av lekande med en människas förvirrade tankar och mörka förflutna handlingar. Det är en sådan där film som man bara måste se och efteråt går man sedan i dagar och reflekterar om vad man nyss sett.

Med det sagt önskar jag Filmsverige lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.