Luktfilm – Ta med klädnypan

Vi har stora biodukar och surroundsystem för att förgylla våra biobesök. Många har skämtat om att nästa blir luktfilm – och ja, nu är den här.

På 1950-talet gjorde man försök med något som hette Smell-o-vision, men dessa försök blev inte långlivade. Filmen Polyester som hade premiär 1981 var ett nytt försök att återuppliva försöken av luktfilm. Med biljetten fick man ett luktkort som besökarna sedan fick skrapa numrerade rutor på allt eftersom som en siffra dök upp i hörnet på filmduken.

Intressant läsning om Smell-o-vision och dess efterföljare finns att läsa här.

Nu har det dags för nya försök enligt artikeln Nu kommer den – Luktfilmen! från Dagens Nyheter. Det är en japansk filmdistributör som meddelar att de snart skall visa den första luktfilmen. The New World heter filmen som är ett historiskt drama med Colin Farrel i huvudrollen. Dofterna styrs av ett datasystem som kan producera sex dofter, bland annat skogsdoft och citrus.

– Det här är första gången som publiken kan erbjudas en variation av dofter, vilket betyder att publiken ska kunna känna att de befinner sig i en skog samtidigt som den visas på bioduken, säger Naoko Yoshida, talesman för Sochiku, det företag som visar ”luktfilmerna”.


DN skriver också att det inte är första gången man använder luktfilm, tidigare har det skett i mindre utsträckning när man visade Kalle och chokladfabriken med chokladdoft i biograferna.

Jag vill inte se Fyra nyanser av brunt igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.